En snak om økologi og hjemmesyltede rødbeder

februar 19, 2017  |  kost  |  , ,

For leden var jeg til en sammenkomst hvor jeg faldt i snak med en kvinde der læser min blog. Hun var meget nysgerrig på min holdning omkring økologi og hvordan jeg kan få det at hænge sammen når jeg nu kun spiser økologisk.

Det er korrekt at jeg som udgangspunkt vælger økologiske fødevarer. Jeg forsøger også at finde de bedste økologiske hudplejeprodukter. Men jeg lever på ingen måde i en øko-boble. Jeg køber nærmest intet økologisk tøj, jeg bruger slet ikke økologisk makeup og jeg er nyder jævnligt en iskold Pepsi Max.

Der findes mange årsager til at vælge økologi og man behøver ikke være enig i dem alle for at gå økologiens vej. Personligt tiltaler argument som mindre sprøjtegifte, rent grundvand og mere smag mig, medens dyrevelfærd, øget kontrol og u-lande er knapt så vigtige argument for mig. Forstå mig ret, det er selvfølgelig godt med dyrevelfærd men det er ikke det der primært gør at jeg vælger økologi.

Jeg går ind for den økologiske tankegang og lægger gerne ansigt til den (fx. lavede jeg en julekalender på Økologisk Landsforenings facebookside), men det er vigtigt for mig at det økologiske valg skal fungere. Har du ikke budget til at købe al din mad økologisk så start med nogle af tingene. Har du, ligesom jeg, ikke fundet en økologisk læbestift der har en ligeså flot farve eller som holder ligeså godt som en konventionel, så vælg den konventionelle. Gør det der funker for dig.

Hvad har det med rødbeder at gøre?

Et fint eksempel på ovenstående er produkterne fra Aalbæk Specialiteter. Jeg køber jævnligt flere af deres produkter, de har fx en ultralækker chorizo med jalapeños! Jeg har ikke et problem med at give dem plads her på bloggen eller anbefale deres produkter, på trods af at det ikke er dem allesammen der er økologiske. Hvorfor? Fordi deres produkter funker for mig. De smager dejligt, det er ikke en masse unødvendige ingredienser i dem og Dyrenes beskyttelse blåstempler deres produkter.

hjemmesyltede rødbeder

Da jeg blev spurgt om jeg ikke ville være med til at promovere Aalbæk Specialiteters nye leverpostejer så takkede jeg selvfølgelig ja. I min verden skal leverpostej ikke smøres på rugbrød men på knækbrød. Og selvfølgelig toppes med syltede rødbeder! Her får du en opskrift på hvordan du nemt kan lave dine egne hjemmesyltede rødbeder.

hjemmesyltede rødbeder

Hjemmesyltede rødbeder

3-4 rødbeder
350 g lagereddike
150 g sukker
1 kanelstang
2 lagerblade
10 sorte peberkorn
5 rosa peberkorn
3 nelliker
½ tsk salt

1. Kom rødbederne i en gryde med vand og lad dem koge i ca. 30 minutter.
2. Hæld vandet af og lad rødbederne køle af.
3. Krads forsigtigt skrællen af med en urtekniv og skær de kogte rødbeder i tynde skiver.
4. Kom ingredienserne til lagen i en gryde og lad det koge op.
5. Kom rødbedeskiverne i et rengjort patentglas og hæld den kogende lage over.
6. Lad de hjemmesyltede rødbeder trække minimum et døgn.

hjemmesyltede rødbeder

 


Leave a Reply