Hjemmelavet gravad laks – perfekt til julebordet

november 18, 2016  |  kost  |  , , , ,

Gravlaks, gravad laks eller hvad den nu hedder hjemme hos dig er, som mange andre ting, bedst når det er hjemmelavet. I min smag er den færdiggravede laks alt for sød, der er blevet brugt for meget sukker og for lidt dild. Der findes to skoler indenfor det at grave laks. Den ‘gamle’ måde er at bruge samme mængde sukker som salt, medens man i mange af de nyere opskrifter bruger dobbelt så meget sukker som salt. Jo mere sukker du bruger, jo blødere bliver laksen når den er færdig gravet og jo kortere bliver holdbarheden (den holder ca en uge). Den gravlaks du køber i supermarkedet er ret blød i det og har sandsynligvis en del mere sukker end salt.

et-skridt-ad-gangen-hjemmelavet-gravad-laks-julefrokost

Men jeg kan bedst lide at gøre det på en helt tredje måde. Jeg bruger ¼ sukker og ¾ salt, det giver den absolut bedste smag, men det giver også en ret hård fisk.

Til gravad laks skal du bruge:

500 g laks frisk laks
1 spsk sukker
3 spsk salt
5 hvid peberkorn
frisk dild

Hvis du vil være helt sikker på at fisken ikke indeholder levende parasitter eller andre ubehagelige overraskelser bør den fryses i 24 timer før du spiser den. Personligt gør jeg det ikke. Jeg køber en kvalitetsfisk fra fiskehandleren og fortæller ham jeg skal lave gravlaks af den.

1. Skyl af fisken og dub den tør med lidt papir.
2. Stød de hele hvid peberkorn til et fint mel og bland det sammen med salt og sukker.
3. Hak dilden groft, både stilke og blade. Der sidder masser med lækker smag i stilkerne.
4. Læg fisken med skindsiden nedad og drys salt-sukker-blandingen over den.
5. Drys hakket dild over og put fisken i en plastikpose. Ved at putte den i en pose kan du nemt vende fisken et par gange under tiden den graves.
6. Lad laksen grave i 1½-2 døgn, smag på den efter 1½ døgn for at se om den er klar. Når den er færdig gravet bør du skylle krydderierne af og igen dubbe den tør. Kom lidt frisk finhakket dild på fisken og opbevar den på køl.

et-skridt-ad-gangen-hjemmelavet-gravad-laks-julefrokost-1

Jeg lavede også en gravad laks med tyttebærpulver, for at give en ekstra fisken lidt ekstra smag. Jeg masserede tyttebærpulveret på fisken før jeg kom salt-sukker-blandingen på og igen efter fisken var færdiggravet. Den giver en smuk rosa kant på fisken og en lidt syrlig smag.

Hvis du skal få tiden til at gå i de par dage hvor laksen graves, kan du lave din egen rævesovs. Her er der enormt meget at hente i forhold til smag, hvis du vælger den hjemmelavede udgave. Kig tilbage i morgen for at få opskriften på hjemmelavet rævesovs.


2 Comments


  1. Hvor har du købt det pulver fra? Er det øko?

Trackbacks

  1. 6 nordiske favoritter - et skridt ad gangen | et skridt ad gangen

Leave a Reply