Lav din egen gingerbeer

maj 28, 2017  |  kost  |  , ,

For godt 1½ år siden landede Aarstidernes fermenteringsbog på mit bord, og der er især én side jeg bliver ved med at slå op på. Nemlig side 137, hvor opskriften på gingerbeer står. Den er nem at gå til, jeg har altid ingredienserne hjemme og så smager det jo bare så godt!

Så nu deler jeg, hvordan jeg gør det. Det er et lidt tidskrævende projekt, da det går en lille uge fra du går igang indtil du har drikkeklar gingerbeer. Her i den varme sommerperiode går det heldigvis lidt hurtigere.

gingerbeer

Indlægget indholder et reklame-link.

Gingerbeer opskrift

10 g frisk ingefær
2-3 tsk sukker
1-1½ dl vand

50 g frisk ingefær
100 g sukker
2 liter vand
6 rosiner

  1. Lav en starter ved at rive lidt frisk øko ingefær (ca 10 gram) i et rent patentglas. Tilsæt lidt vand (ca 1 dl) og 1 tsk sukker. Kom låg på og lad din i stuetemperatur i et par dage. Hver dag tilsætter du lidt vand og 1 tsk sukker. Din starter er klar til brug når den begyndt at boble. Og her taler vi bittesmå bobler i vandoverfladen, ikke en sådan kraftig pepsi max brus. Når din starter er good to go, går du videre til punkt 2.
  2. Riv 50 g frisk ingefær med skræl. Kom 1 liter vand og ingefæren i en gryde og lad det koge op. Kom låg på og skru ned for blusset, lad ingefærvandet simre i ca 20 minutter.
  3. Hæld ingefærvandet, igennem en finmasket sigte, i en skål og tilsæt 100 g sukker. Rør om i det indtil sukkeret er helt opløst.
  4. Tilsæt 1 liter koldt vand og lad det hele køle af til rumstemperatur. Når det nået rumstemperatur tilsætter jeg starteren og kommer “låg” på skålen, som regel et skærebræt der er stort nok til at dække hele skålen, og så lader jeg mikset stå i rumstemperatur i et par dage indtil det er begyndt at boble (igen, kig efter de små bobler).
  5.  Hæld nu mikset på flasker og kom 3 rosiner i hver flaske. Nu skal der danner kulsyre i flaskerne, så lad flaskerne stå i rumstemperatur indtil rosinerne er flydt op til overfladen i flasken, det tager 1-2 døgn alt efter hvor varmt de står.
  6. Når rosinerne nået overfladen er din gingerbeer drikkeklar. Stil flaskerne på køl og drik dem i løbet af de næste 2-3 uger.

Er du en bangebuks, kommer her et godt råd.

Når du kommer din gingerbeer på flasker, skal du være lidt påpasselig.  Da der dannes tryk i flaskerne når din gingerbeer karbonerer, kan der også dannes overtryk hvis flaskerne har lov til at stå fremme i for lang tid. Det overtryk kan i værste tilfælde få din glasflaske til at eksplodere.

Der er tre nemme måder at undgå en eksplosionsrisiko. Du kan bruge plastikflasker, som vil begynde at bugne når trykket er for højt. Jeg foretrækker glasflasker, men er du lidt en bangebuks eller begynder kan det være fint med plastikflasker.

Du kan åbne dine flasker en gang om dagen i den periode de står og karbonerer, på den måde lukker du lidt af trykket ud.

Og til sidst kan du bruge rosinmetoden, når rosinerne er steget til overfladen er det tid til at komme din gingerbeer på køl.

Pst. Har du fået lyst til at få fingre i den bog, kan du fx købe den her.


2 Comments


  1. Synes ikke jeg kan læse hvornår du tilsætter starten til den nye blanding?

    • Det gør jeg når mikset fået rumstemperatur, har rettet indlægget. Tak for din kommentar Daisy!

Leave a Reply