Snasket brownie og et lille opråb mod sundhed

december 5, 2016  |  kost  |  ,

et_skridt_ad_gangen_snasket_brownie

Et opråb mod sundhed

Før jeg kommer til opskriften på den en perfekt snasket brownie vil jeg komme med et lille opråb mod sundhed. Jeg synes det er sådan en kedelig tendens med at alt skal være så “sundt”. En opskrift skal helst være vegansk, glutenfri, mælkefri og sukkerfri før den hitter på blogs og social media. Jeg er ved at brække mig over alle de fri for xxx opskrifter. For mig ligger sundhedsværdien i fx mine opskrifter i at jeg bruger kvalitets ingredienser og fylder opskrifterne med smag og kærlighed.

Jeg finder det begrænsende og frustrerende, både i det generelle sundhedssyn men også i min udfoldelse som sundhedsformidler når beundring og klapsalver kun venter dem der er afholdende. Forstå mig ret, det er ikke beundring og klapsalver jeg er ude efter – jeg er bare ude efter et langt mere nuanceret billede af mad, madvaner og måske endda folks selvopfattelse. Det virker lidt til at ens menneskelige værdi tæt er forbundet med hvor afholdende man er.

Jeg har altid været frygtelig normal. Min søster plejer at sige, at hvis man vil vide hvad Hr. og fru Danmark synes om noget kan man bare spørge mig. Måske er det ved at ændre sig? Er normalen blevet en anden? Er det dejlige svenske ord ‘lagom‘ bare slet ikke nok mere? Måske skulle jeg tage min frustration over tingenes tilstand og gøre noget?

Før jeg kaster mig ud i et overilet oprør vil jeg spise et stykke af denne, hverken syndige eller sunde, kage.

En perfekt snasket brownie

Du skal bruge:
125 g mørk chokolade (70%)
125 g smør
200 g rørsukker
½ spsk. vaniljepulver
3 æg
100 g hvedemel
½ dl kakaopulver

 

1. Tænd ovnen på 180 grader
2. Kom smør og chokolade i en gryde og lad det smelte på svag varme – rør jævnligt så det ikke brænder på.
3. Pisk æg og sukker i 2-3 minutter og tilsæt det smeltede smør og chokolade og rør det godt sammen med en dejskraber.
4. Sigt de tørre ingredienser ned i dejen og rør til en jævn dej.
5. Kom bagepapir i en bageform og hæld browniedejen i.
6. Bag kagen i 20-25 minutter, hvor lang tid den skal ha afhænger af størrelsen på bageformen og din ovn. Når kagen er færdig har den en bagt ’skal’ og er ubagt i midten.
7. Når kagen køler af sætter den sig og bliver helt perfekt.
8. Skær brownien i tilpas store stykker og drys dem med lidt kakaopulver.

 


10 Comments


  1. Jeg er meget enig med dig ift uden xxx opskrifter.
    Og meget ærgelig over at jeg lige har fundet ud af at jeg har alt hvad din kage kræver, hvis bare jeg laver halv portion + en halv dag alene.. Det er farligt altså

  2. Jeg er fuldstændig enig. Mad er ikke syndig, ligesom den ikke bliver sund bare fordi at den ikke indeholder gluten eller sukker. Det er to forskellige slags mad eller kage, og kan noget hver for sig. Men der er ikke noget der er mere rigtigt end det andet – ikke så længe at tingene nemlig er fyldt med ordentlige råvarer og kærlighed.

    • Du har ret, det er ikke noget der er mere rigtigt end noget andet. Jeg har dog en trang til at fjerne labels fra mad, labels der ofte er meget følelsesladte og fører til at vi overtænker det med mad. Hvad med at vi går efter kvalitet og smag i stedet?

  3. Nu kan beskrivelser, overskrifter og tags med “glutenfri”, “laktosefri”, “vegansk”, “nøddefri”, “sojafri” osv. jo også blot være tænkt som en oplysning – især til dem som rent faktisk styrer uden om visse ingredienser fordi de ikke tåler det. Det behøver absolut ikke være en måde at udtrykke en vis sundhedsværdi på. Jeg håber da ikke du bliver stødt når jeg oplyser om, at mine opskrifter kan kategoriseres som nogen der er fri for whatever 😉 Og vi kan godt være venner selvom jeg selvfølgelig synes du er super syndig fordi din kage indeholder både sukker og hvedemel (GISP).

    Anyways – dejligt med nogle personlige holdninger og lidt krydderi til sundhedsdebatten fra dig. Keep it coming 😘

    • Det med at folk der ikke kan tåle en given ingrediens og dermed søger efter opskrifter uden xx, det er selvfølgelig helt i orden. I både Finland og Sverige mærker restauranterne på deres menukort at retterne med G eller L for at tydeliggøre det for dem der ikke kan spise gluten og laktose. Det synes jeg er en fin måde at gøre det på. Jeg bliver bare lidt træt af at madverden er fyldt med SUND kage, GLUTENFRI kage, VEGANSK kage – kan kage ikke bare være kage?

      Det jeg nok mere er ærgerlig over er at almindelig mad ikke længere er ok at spise (sat på spidsen). At man kun kan spise en brownie som denne, hvis man gjort sig fortjent til det, hvis man skal synde eller snyde.

      Nu er der prikket hul på bylden, med de personlige holdninger så mon ikke de vil strømme ud af mig fremover 😉

      Og det er godt vi kan være venner selvom jeg spiser sukker og hvedemel og du er vild med veganske burgers (suk).

      • At bruge labels som glutenfri, vegansk, sukkerfri osv. synes jeg er noget helt andet end at sige om en kage at den er sund. Sidstnævnte er jo en vurderingssag hvorimod det første er fakta. Enten er kagen uden gluten eller også er den ikke. At forbinde kage med noget der er sundt er jo en helt anden snak.

        Hvorvidt det ses som en synd eller at snyde hvis man spiser en kage som din, er vel op til den enkelte at vurdere. Jeg synes ikke der skal være noget syndigt over hverken “sunde” eller “usunde” kager.

        • And thats why I like you 🙂

          Men jeg oplever rigtig mange der ikke kan skille tingene ad, som du kan. Og det er der jeg begynder at blive mopset.

  4. Jeg er så rørendes enig! Synd har ikke noget med mad at gøre.Det undrer mig i øvrigt også, at nogle mennesker ser deres spisevaner som et egnet konversationsemne, der må interessere andre. Gab.

    I det hele taget er der en tendens til, at man ser menneskekroppen som en utroligt sart mekanisme. Det er den ikke. Den er bomstærk og tåler meget værre ting end mel, sukker og smør.

    Det hænger sammen med den herskende narcissistiske tidsånd, og den er temmelig rædsom. Kom ud af jer selv, tøsebørn, og få et liv, der ikke handler om, hvad I spiser og især ikke spiser, eller hvor tynde I er.

    Keep up the spirit 😀

    Mange hilsener, Karen

  5. Godt opråb! Det er vist ikke så overraskende, at jeg er helt enig med dig 🙂

Leave a Reply