Svensk kladdkaka

juli 20, 2016  |  kost  |  , ,

svensk kladdkaka

Svensk kladdkaka er noget jeg vil kalde en half baked chokoladekage, det er en kage der er virkelig nem at lave og serveres traditionelt med flødeskum til. Jeg har lavet den med et twist, nemlig med karameltopping. Nu hvor vi er ved det svenske, så hedder denne karameltopping egentlig kolasås (eller kinuski, hvis man er finlandsvensk som jeg er). Kolasås serverer man ofte til is, men jeg har også set jordbær eller marengs dyppede i det.

svensk kladdkaka

Denne svenske kladdkaka er meget sød og kraftig i smagen, så et lille stykke er rigeligt. Opskriften giver kage til 10-12 personer.

Til kagen skal du skal bruge:

3 æg
4 dl sukker
200 g smør
2 dl hvedemel
1 dl kakao

Til karameltoppingen skal du bruge:

1½ dl fløde
0,75 dl lys sirup
1 dl sukker
25 g smør

Sådan gør du

– Tænd oven på 175 grader
– Rør æg og sukker sammen
– Smelt 200 g smør
– Rør mel og kakao i æg- og sukkermassen
– Rør i det smeltede smør sammen med de øvrige ingredienser til en jævn kagedej
– Fyld kagedejen i en springform (24 cm i diameter) eller en almindelig form klædt med bagepapir
– Bag i 29 minutter og lad den køle af*
– Kom alle ingredienserne til karameltoppingen i en gryde med tyk bund og lad smøret smelte
– Lad toppingen koge ret kraftigt, rør om en gang i mellem
– Når toppingen er ca 130 grader er den færdig. Har du, lige som mig, ikke en bagetermometer kan du lade toppingen koge i ca 15 minutter.
– Hæld karameltoppingen over kagen og stil kagen på køl et par timer, gerne natten over.

* Da det er en half baked kage, vil den virke meget rå når den kommer ud af ovnen, den har nærmest kun blevet bagt færdigt rundt kanterne og på toppen. Når kagen har kølet af i et par timer stivner den og får den rette konsistens. Lad kagen køle af i minimum 1 time før du dækker den med karameltoppingen

svensk kladdkaka

 


Leave a Reply