Yoga uden forventninger og betingelser – del 2

maj 31, 2017  |  træning  |  , ,

yoga

I første del af min yogafortælling (som du kan læse her hvis du gået glip af den) fortalte jeg om hvordan yoga i starten fik mig til at føle mig meget sårbar, utryg og til tider irriteret. Jeg havde ikke forstået det og jeg var ikke mentalt klar til det.

Det er ikke nødvendigvis sådan for alle, det med at man skal være klar til yoga. Eller jo, det tror jeg faktisk at det er. For at virkelig dyrke yoga så skal du være klar til at give slip på dit ego, turde være sårbar og ikke mindst kunne give slip. At man så kan udføre de vildeste yogastillinger og nærmest flyve igennem luften, uden at “være klar” er noget helt andet. Det er et spørgsmål om at yoga også kan tilgås som blot en træningsform, ligesom crossfit, løb eller svømning. Du kan blive god til at go through the motions uden at grave dybere i det.

Er yoga en form for terapi?

For mig kom åbenbarelsen i yoga nogenlunde samtidigt med at jeg begyndte at gå i terapi for at få ryddet op på øverste etage. Jeg oplevede for første gang i mit liv at stå ved mig selv og den jeg er, uden at efterfølgende sige MEN. Du ved den der med, men jeg kunne godt være slankere, sjovere, klogere eller hvad det nu måtte være.

Yoga uden forventninger eller betingelser

En rigtig stor del af det at finde sig til rette i yoga, handler om at finde det rigtige studie og den rigtige instruktør der passer netop til dig. Det kan være noget af en opgave, og ofte en dyr én af slagsen, at besøge forskellige studier og teste et par af instruktørerne af for at se om deres måde at undervise på fungerer for netop dig. I starten ved man heller ikke hvad det er man vil ha eller ikke ha. Mit råd vil være at besøge et studie med flere forskellige stilarter og prøve dig frem. Og tal åbent og ærligt med instruktøren efterfølgende, for at få vejledning i hvad der mon ville være godt for dig.

Jeg har i lang tid gået hos Krystyna i Yoga i Valby, det har været et vidunderligt hold. Der har jeg for alvor lært at ikke dyrke yoga uden forventninger og betingelser. Jeg har lært at møde op og overgive mig til yogaen. Jeg har lært at det for mig fungerer rigtig godt at dyrke min yoga med lukkede øjne, det giver mig muligheden at fokusere udelukkende på mig selv og hvad min krop fortæller mig, ligeledes som det gør at jeg lukker alle andre ude. På den måde sammenligner jeg mig ikke med hende der står ved siden af mig, jeg bliver ikke i tvivl om hvordan en stilling skal udføres da det er min indre yogalærer der guider mig. Jeg presser mig heller ikke længere eller dybere end jeg selv vil, da jeg ikke har andre at sammenligne mig med.

Yoga som en måde at føre sit liv på

Jeg har også lært at yoga er så meget andet end smidighed og headstands. Og jo, bevares jeg har da masser af mål med min yogatræning. Både at kunne udføre nogle mere avancerede øvelser, blive stærkere og smidigere og kunne gå dybere i stillingerne. Men forskellen er at jeg når jeg træder op på min yogamåtte giver slip på de mål og forventninger. Jeg lytter til hvad min krop kan og vil netop den dag. Jeg arbejde med kroppen fremfor at mit hoved tinger min krop til noget. Og det er en enorm befrielse!

De ting jeg lært på yogamåtten er direkte overførbare til resten af mit liv. For mig har et miskmask af yoga, terapi og det at blive voksen sådan for alvor givet mig en helt anden ro end jeg tidligere haft. Et nyt syn på de fleste aspekter af livet. At opleve knap så meget modstand og

Hvis det her lyder småreligiøst og hippieagtigt, så lad dig ikke skræmmes af det. Find din måde at dyrke yoga på. Gå et spadestik dybere end det fysiske og spørg dig selv hvad det er du søger ved at dyrke yoga.


2 Comments


  1. Så fint indlæg! Og jeg er ganske enig: Det kan tage tid at “blive klar” til yoga, ligesom forskellige yogaformer har deres tid. Jeg synes fx yin yoga var så mærkeligt, de første gange, jeg prøvede det, og i dag elsker jeg det (og underviser også i det 🙂 )

    • Tak Marianne. Jeg er ret overbevist om at jeg også ender med at undervise i det. Har en baggrund som instruktør i forskellige træningsformer og savner det virkelig meget. Men det må tage sin tid og min yogapraksis skal udvikle sig lidt endnu før jeg tager en uddannelse. Hvordan endte du som yogalærer?

Leave a Reply